Yle uutisten artikkelissa ”Puolustusministeri: Puolustusvoimat kokeilee naisten ja miesten yhteistupia tänä keväänä” (19.2.2020) pohditaan, voitaisiinko yhteistuvat siirtää myös Suomen armeijaan. Päätöstä yhteistupakokeilusta perustellaan muun muassa yrityksenä parantaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta varusmiesten ja -naisten välillä. Yhteistuvat on jo otettu käyttöön hyvällä menestyksellä muissa Pohjoismaissa, kuten esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa.

Mielestäni kokeilu on erittäin hyvä idea. Yhteistupien myötä yhteenkuuluvuuden tunne voisi todennäköisesti lisääntyä, ja naisten kynnys lähteä armeijaan laskea. Aloite kokeiluun tuli aikaisemmin asepalveluksen suorittaneilta naisilta, jonka vuoksi uskon uudistuksen tulevan tarpeeseen. Luulen, että yhteistuvat tulevat toimimaan Suomessa yhtä hyvin, kuin muissakin Pohjoismaissa, kunhan jokaisen hyvinvoinnista huolehditaan.

On ehdottoman tärkeää asettaa sääntöjä varusmiesten oman turvallisuuden vuoksi  niin kuin artikkelissakin todetaan. Ketään ei yhteistupiin saa mielestäni pakottaa, jos ajatus ahdistaa.

 

Uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-11216257