Koronavirus on suuri puheenaihe tällä hetkellä ja monet suomalaisetkin ovat alkaneet pohtia kuinka ehkäistä tartuntoja. Onko hengityssuojaimien käyttö vai käsienpesu tärkeämpää? 

Helsingin Sanomissa julkaistussa uutisessa “Kannattaisiko Suomessakin käyttää hengityssuojainta lentokoneissa ja julkisilla paikoilla? Infektiolääkäri kertoo, mitä maskin käytöstä on syytä tietää” puhutaan koronavirustartuntojen ehkäisemisestä. Ylilääkäri Asko Järvinen kertoo hengitysmaskien suojaavan pisaratartunnoilta, mutta maski ei ole täysin tiivis, jolloin se suojaa paremmin tartunnan saanutta.  

Mielestäni käsien peseminen ja hyvä hygienia suojaa tartunnalta paremmin kuin hengityssuojaimet. Tartunta on todennäköisempää saada kosketuksen kautta eli koskemalla infektion saanutta tai samaa pintaa kuin sairastunut, jolloin käsienpesusta on tietenkin enemmän hyötyä kuin maskista. Uutisessa puhutaan myös hengityssuojaimen käyttämisestä lentokoneessa. Järvinen kertoo uutisessa, että ilma kiertää lentokoneen sisällä voimakkaasti, jolloin hengitysmaskista ei ole hyötyä 

Olen samoilla linjoilla uutisen kanssa, koska jos maski ei suojaa kunnolla niin ne pitäisi jättää heille, joilla infektio on todettu. Sen sijaan olisi tärkeää pestä siä sen jälkeen, kun on ollut julkisilla paikoilla, kuten koulussa, kaupassa, kuntosalilla tai työpaikalla. Olen sitä mieltä, että tartuntojen leviämisen estäminen on eritäin tärkeää, jotta se ei leviäisi pitkäaikaissairaille tai vanhuksille, joille infektion saaminen on vakavampaa.