12.2.2020 julkaistussa uutisessa “Hallitus esittää hoitajakäyntejä maksuttomiksi-nykyisin käynnistä voidaan periä parikymppiä” perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli hallituksen esityksen tiedotusvälineille. Hallitus esittää, että perusterveydenhuollon hoitajakäynneistä tulisi maksuttomia. Jotta tähän päästään, vastapainokseksi peruuttamatta tai käyttämättä jätetystä ajasta peritään suurempi maksu.

Uutisessa kerrotaan, että tämän tarkoituksena on alentaa kynnystä hoitoon pääsemisestä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että noin 40% kunnista perii hoitajakäynneistä maksun. Maksu voi olla jopa 20€, joten kaikilla ei välttämättä ole tätä varaa maksaa, ja sen takia jättävät myös hakeutumatta hoitoon.

Minun mielestäni tämä on hyvä päätös, koska kaikilla pitäisi olla mahdollisuus saada tarvitsemaansa hoitoa. Varsinkin Suomen kaltaisen hyvinvointivaltion tulisi taata tämä jokaiselle. Mielestäni myös vastapainos on hyvä, koska näin ihmiset eivät jättäisi niin herkästi menemättä peruuttamattomalle ajalleen. Jos näin kuitenkin käy ja ihminen joutuu maksamaan peruuttamattomasta ajastaan enemmän, hän ei luultavasti halua toistaa virhettään. Näin myös lääkäreiden aikaa voi säästyä peruuttamattomien aikojen vähentyessä.

Uutisessa myös kerrotaan, että hallitus on esittänyt alaikäisten poliklinikka tutkimusten ja hoidon mahdollisesti muuttuvan maksuttomiksi. Tämäkin on mielestäni kaikin puolin hyvä uutinen, koska sitä kautta kenelläkään ei pitäisi olla estettä hakeutuessaan hoitoon. Tämä myös tulisi auttamaan suuresti perheitä, ja jopa ehkäisisi alaikäisten sairastumista vakavasti puutteisen hoidon takia.