Oppivelvollisuuden laajentamissuunnitelmassa on edetty pohtimaan, miten opintojen maksuttomuus toteutetaan on julkaistu Ylen sivustolla 12.2.2020 (https://yle.fi/uutiset/3-11206030

Toisen asteen opintojen maksuttomuus kuulostaa hyvältä. Lukiolaisena tiedän, kuinka kalliiksi opinnot voivat koitua. Vaikkei itse koulutuksesta, eikä edes kouluruoasta tarvitse maksaa mitään, tarvittavat välineet opiskelua varten tulee hankkia. Itse olen ostanut jo lähes kaikki ensimmäisenä vuotena tarvitsemani kirjat ja vaikka suurin osa niistä on hankittu käytettynä, hinnaksi on tullut jo satoja euroja.

Kolmenvuoden lukiokirjat maksavat keskimäärin päälle 2000 euroa. Kun kirjojen lisäksi tulee hankkia muitakin välineitä aina vihoista tietokoneeseen, kuluja kertyy jo runsaasti lisää.  Ammattikouluissa välineet tulee hankkia itse, joten kulut riippuvat paljon alasta. Arvio on kuitenkin satoja euroja.

Tarvikkeiden maksullisuus saattaa olla suuri kolahdus vähävaraiselle perheelle. Vähävaraisessa perheessä esimerkiksi lukiokirjojen hinnat saattaa koitua taloudelliseksi ongelmaksi ja kenties jonkun lukioon pääsy voi estyä sillä, ettei siihen ole tarpeeksi varaa. Tai kenties jo aloitettu lukio täytyy keskeyttää taloudellisen ongelman vuoksi.

Mielestäni rahan puutteen ei pitäisi missään nimessä olla este koulussa käymiselle. Kaikilla tulisi olla yhtäläiset oikeudet käydä koulua ja kouluttautua, ja koulutuksen maksuttomuus takaa sen ainakin jossain määrin. Olen ehdottomasti tämän asian puolella. Myös uutinen siitä, että uudistuksen olisi tarkoitus tulla voimaan ensimmäistä kertaa vuonna 2005 syntyneille kuulostaa hyvältä, sillä uudistus on todellakin tulossa pian, eikä vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua.